Naar de inhoud Tickets kopen Naar de footer

dierenpark in de natuur Activiteiten

Avitorium (vogelarena)

Binnen Hoenderdaell vonden we dat het geven van een show en het huisvesten van de vogels op traditionele manier eigenlijk niet te rijmen was met de doelstelling van het park.

In tegenstelling tot de oude roofvogelshows krijgt u een demonstratie te zien waar de vogels veel meer hun natuurlijke gedrag tonen. Zo wordt er uitleg gegeven over de vogel en ze laten bijvoorbeeld zien hoe ze aan voedsel komen. Hierbij wordt o.a. gebruik gemaakt van een nepzebra waarin voedsel zit verstopt en vangen ze vis uit het water.

Diervriendelijkheid

Ook zitten de vogels niet aan het bekende schoentje/leertje vast, waardoor ze vrijer zijn. Het kan dus weleens gebeuren dat een vogel niet doet wat de trainers/verzorgers willen, omdat ze nu zelf beslissen waar ze zin in hebben. Met deze manier van houden van roofvogels en uilen laat Hoenderdaell zien dat deze vogels ook op een diervriendelijke manier gehouden kunnen worden.

Het complex heeft ruime volières waar de vogels de ruimte hebben voor natuurlijk gedrag, ook de vogels die in de presentatie meedoen. Er worden geen nacht-actieve uilen meer gehouden maar alleen nog dag- en schemer-actieve uilen. Ook is er gekozen om geen hybriden te houden en is de vliegruimte overdekt met gaas om faunavervalsing tegen te gaan.

Positive Reinforcement Training

De manier van huisvesten geeft onze dierverzorgers een nieuwe uitdaging. Het trainen moet nu zo leuk zijn dat de vogel zelf mee wil doen, aangezien de vogels in het nieuwe complex de mogelijkheid hebben buiten bereik te gaan zitten.

Onze trainers zijn daarom overgestapt naar een andere manier van trainen; Positive Reinforcement Training. Bij deze manier van trainen wordt gewenst gedrag beloond, ongewenst gedrag genegeerd en wordt de keuze bij de vogel gelaten. Tijdens deze training ligt de nadruk op het natuurlijk gedrag van het soort. Heeft de vogel geen zin? Jammer voor de trainer! Deze manier van trainen wordt nog niet veel toegepast bij roofvogels en uilen in Nederland.

 

Demonstraties in de vogelarena

U kunt op de borden in het park zien hoe laat de demonstraties zijn (in de winterperiode zijn er op maandag en dinsdag geen demonstraties). Belangrijk is dan wel dat u op tijd bent, omdat de demonstratie in de vogelarena wordt gegeven en hier de deuren sluiten zodat de vogels ook de rust krijgen tijdens de demonstratie. Bezoekers kunnen dus niet meer naar binnen wanneer de demonstratie al is begonnen.

Bij slecht weer (regen, onweer of harde wind) of door onvoorziene omstandigheden kan de demonstratie soms niet doorgaan.

Voerdemonstratie maki’s

Een van de apeneilanden is het leefgebied van de nieuwsgierige ringstaartmaki’s. Het leukste moment om deze apen uit Madagaskar te bezoeken, is als ze gevoerd worden. Op de borden in het park kunt u de voedertijden zien.

Kleine papegaaien in de lorituin

De lorituin wordt bewoond door kleine felgekleurde papegaaien: lori’s. In het wild leven deze vogels in Australië. Bij binnenkomst in de tuin zal het niet moeilijk zijn om de felgekleurde vogels te spotten. In de meeste gevallen komen de vogels direct aanvliegen als er bezoekers binnenkomen, wat elke keer een prachtig kleurenspektakel oplevert.

Bij de ingang van het dierenpark (in het hoogseizoen ook bij horecapunt Spa Groen) zijn bakjes lorivoer te koop die bezoekers op ieder moment van de dag aan deze vogels kunnen voeren. Opvallend aan lori’s is hun borstelige tong, waarmee ze nectar en stuifmeel uit bloemen kunnen likken. Ze eten hoofdzakelijk bloesem, nectar, bladknoppen, zachte vruchten en insecten. Het zijn actieve en nieuwsgierige vogels.

Jaagsimulator bij Stichting Leeuw

Stichting Leeuw, de opvang voor grote katachtigen, beschikt over een unieke jaagsimulator. Met het systeem, dat bestaat uit katrollen waarmee een stuk vlees willekeurig door de grote hal kan worden bewogen, wil Stichting Leeuw het jagen teruggeven aan de katachtigen.

Het grote verschil tussen katachtigen in het wild en katachtigen in gevangenschap is dat de eerste groep moet jagen om te kunnen eten. De jacht zorgt voor een ontlading van energie, opbouw van spierkracht en conditie. Doordat katachtigen in gevangenschap dit niet hebben, vertonen ze door alle opgekropte energie meer stereotype gedrag.

Met de jaagsimulator kan Stichting Leeuw ze deze energieontlading teruggeven. Bovendien versterkt het jagen hun instinct. De katachtigen worden fysiek sterker en sneller en dat zorgt voor een betere spieropbouw, flexibiliteit en wendbaarheid. Zo draagt de jaagsimulator bij aan een betere kwaliteit van leven.

Boven bij Stichting Leeuw zijn ook diverse activiteiten te doen, waaronder een kennisquiz over katachtigen, een bioscoop en een photobooth. Ook leer je hier alles over het werk van Stichting Leeuw en kan je een jaagsessie bekijken.

Stichting SOS Dolfijn

Stichting SOS Dolfijn is een natuurorganisatie gespecialiseerd in het verstrekken van hulpverlening aan walvisachtigen. De organisatie biedt hulp aan bruinvissen, dolfijnen en walvissen in nood die levend op de Nederlandse kust terecht komen of dreigen te stranden. Een ervaren team van specialisten staat dag en nacht paraat. SOS Dolfijn is wereldwijd een expert in opvang en rehabilitatie van kleine walvisachtigen, voornamelijk bruinvissen, met hoge succespercentages en vele dieren die na herstel zijn teruggebracht naar de natuur.
Bij Stichting SOS Dolfijn, in het educatieve walvisopvangcentrum, leer je alles over walvisachtigen en kan je zien hoe er voor de zieke dieren gezorgd wordt.