Vogeldemonstratie

VOGELDEMONSTRATIE

In tegenstelling tot de oude roofvogelshow krijgt u een demonstratie te zien waar de vogels veel meer hun natuurlijke gedrag tonen.
Zo wordt er uitleg gegeven over de vogel en ze laten bijvoorbeeld zien hoe ze aan voedsel komen.
Hierbij wordt o.a. gebruik gemaakt van een nepzebra waarin voedsel zit verstopt en vangen ze vis uit het water.
Ook zitten de vogels niet meer aan het bekende schoentje/leertje vast, waardoor ze vrijer zijn.
Het kan dus weleens gebeuren dat een vogel niet doet wat de trainers/verzorgers willen, omdat ze nu zelf beslissen waar ze zin in hebben.

Let op!
U kunt op de borden in het park zien hoe laat de demonstraties zijn (in de winterperiode zijn er op maandag en dinsdag geen demonstraties).
Belangrijk is dan wel dat u op tijd bent, omdat de demonstratie in de vogelarena wordt gegeven en hier de deuren sluiten zodat de vogels ook de rust krijgen tijdens de demonstratie. Bezoekers kunnen dus niet meer naar binnen wanneer de demonstratie al is begonnen.
Bij slecht weer (regen, onweer of harde wind) of door onvoorziene omstandigheden kan de show soms niet doorgaan.

Waarom dit nieuwe complex

Weerstand
De afgelopen jaren zijn er steeds meer mensen die hun twijfels hebben bij vogelshows en het houden van deze dieren. Vanuit de verschillende vogelwerkgroepen in Nederland is een folder gepresenteerd waarin wordt samengevat wat de grootste bezwaren zijn tegen vogelshows.

De belangrijkste punten zijn:

  • Het maken van eigen keuzes wordt ontnomen; vogels doen kunstjes, nacht-actieve uilen vliegen overdag, de vogels kunnen in de traditionele huisvesting weinig natuurlijk gedrag vertonen.
  • Kans op faunavervalsing.
  • Het werken met hybride vogels.
  • Commercie versus educatie.

Binnen Hoenderdaell vinden we dat het geven van een show en het huisvesten van de vogels op traditionele manier eigenlijk niet te rijmen is met de doelstelling van het park.

Inspiratie
Hoenderdaell gaat met de tijd mee en gebruikt de folder als inspiratiebron voor een nieuw vogelcomplex. Met deze nieuwe manier van houden van roofvogels en uilen laat Hoenderdaell zien dat deze vogels ook op een diervriendelijke manier gehouden kunnen worden.

Het complex heeft ruime volières waar de vogels de ruimte hebben voor natuurlijk gedrag, ook de vogels die in de presentatie meedoen! Er worden geen nacht-actieve uilen meer gehouden maar alleen nog dag- en schemer-actieve uilen. Ook is er voor gekozen geen hybriden te houden en is de vliegruimte overdekt met gaas om faunavervalsing tegen te gaan. Uiteraard heeft ook de presentatie een heel nieuw karakter gekregen; de vogels laten hun natuurlijke gedragingen zien en de nadruk ligt op de educatie van het publiek.

Het gevolg
Deze verandering van huisvesten geeft onze dierverzorgers een nieuwe uitdaging. Het trainen moet nu zo leuk zijn dat de vogel zelf mee wil doen, aangezien de vogels in het nieuwe complex de mogelijkheid hebben buiten bereik te gaan zitten. Onze trainers zijn daarom overgestapt naar een andere manier van trainen; Positive Reinforcement Training. Bij deze manier van trainen wordt gewenst gedrag beloond, ongewenst gedrag genegeerd en wordt de keuze bij de vogel gelaten. Tijdens deze training ligt de nadruk op het natuurlijk gedrag van het soort. Heeft de vogel geen zin? Jammer voor de trainer! Deze manier van trainen wordt nog niet veel toegepast bij roofvogels en uilen in Nederland.

Trots
Hoenderdaell wil dus niet alleen in zijn huisvesting het goeie voorbeeld geven maar ook in de training.
Als team Hoenderdaell zijn we dan ook heel trots op het resultaat. We hopen dat ook u geniet van dit prachtige roofvogelcomplex.