News

We zijn open van 9.30 tot 17.30 uur

Omdat we een max. aantal mensen mogen toelaten, kunt u alleen online reserveren.
Jaarkaarthouders kunnen hier een dag reserveren en voor de dagkaarten klikt u hier.

  • Voor uw en onze veiligheid hebben we een aangepaste route met zoveel mogelijk eenrichtingsverkeer. Volg daarom onze speciale bordjes in het park. Let wel op, deze route is anders dan vorig jaar. Wij hebben getracht een aantal knelpunten van vorig jaar op te lossen.
  • De toiletten zijn toegankelijk en worden regelmatig schoongemaakt.
  • Het voeren van de maki’s met behulp van het publiek gaat tot nader order niet door, omdat deze dieren gevoelig zijn voor het virus. Wel wordt er een voerpresentatie gegeven.
  • De Tropische kas is geopend, omdat deze toegang geeft tot de apeneilanden. Wel wordt aangeraden om hier niet te lang te blijven stil staan.
  • De vogeldemonstraties gaan door met inachtneming van de 1,5 meter afstand. Dat betekent, dat er een beperkte hoeveelheid mensen per keer naar binnen kan, waardoor niet iedereen tijdens zijn bezoek de vogeldemonstratie kan bezoeken.
  • Het gebouw van Stichting Leeuw is geopend. De jaagsessies zijn alleen niet op vaste tijden om drukte op de galerij te voorkomen.
  • De lorituin is open, maar voorkom te veel drukte.
  • Horeca is geopend.
  • Het is niet nodig om een negatieve corona test te overleggen. Vanzelf blijf je thuis bij klachten.

SOS Dolfijn verhuist naar Landgoed Hoenderdaell

Walvisopvang SOS Dolfijn verhuist definitief naar Landgoed Hoenderdaell
SOS Dolfijn heeft een nieuwe vestiging locatie gevonden en verhuist naar Anna Paulowna. Binnenkort gaat gestart worden met de bouw van een specialistisch opvangcentrum voor bruinvissen en dolfijnen. Hoewel uit een eerder verkenningstraject tussen SOS Dolfijn en Landgoed Hoenderdaell het niet leek te lukken om de walvissenopvang daar te realiseren, is er alsnog een oplossing gevonden. Ondanks dat nog niet alle financiën compleet gedekt zijn, is er wel voldoende basis om nu de verhuizing te starten. Hiermee is een einde gekomen aan de jarenlange zoektocht naar een nieuwe locatie waar de stichting de opvangactiviteiten weer kan hervatten. De planning is erop gericht dat het nieuwe centrum van SOS Dolfijn uiterlijk begin 2022 op Landgoed Hoenderdaell wordt geopend.

Educatief walvis-rescuecentrum
Het centrum van SOS Dolfijn wordt uniek in Europa. In het centrum kan namelijk opvang en rehabilitatie worden geboden aan zieke, verzwakte of gewonde dolfijnen en bruinvissen die tijdelijk niet kunnen overleven in het wild. Dergelijke dieren kunnen in de intensive care unit de
nodige specialistische medische zorg ontvangen. Na de herstelperiode, die vaak enkele maanden duurt, worden de dieren weer teruggebracht naar zee. Middels grote ramen rondom het centrum zijn de rehabilitatie-activiteiten en de aanwezige patiënten goed zichtbaar voor bezoekers van Landgoed Hoenderdaell, uiteraard zonder dat het de dieren hindert. In het centrum komt tevens een permante educatieve expositie over walvisachtigen. Hier leren bezoekers meer over de walvissoorten die in de Noordzee voorkomen, hun leefgebied en de noodzaak van bescherming van deze dieren en hun leefgebied.

Integratie
SOS Dolfijn blijft als zelfstandige stichting opereren, maar door te integreren op en met Landgoed Hoenderdaell kan efficiënt en kostenbesparend gewerkt worden. Mede hierdoor is het nu toch mogelijk om naar de locatie te verhuizen. Zo kan SOS Dolfijn gebruik maken van verschillende bestaande faciliteiten zoals onder meer de kantoor- en workshopruimten, technische dienst en wordt administratie deels gecentraliseerd. Ook biedt Landgoed Hoenderdaell haar dierverzorgers beschikbaar in de drukke opvangperioden. Met een soortgelijk samenwerkingsverband wordt ook al enkele jaren succesvol een opvangcentrum voor grote katachtigen door Stichting Leeuw op het landgoed gerund.

Steun nodig
Diverse vermogensfondsen hebben al hun vertrouwen in de plannen gelegd middels een toegezegde gift die de start van de bouw mogelijk maakt. Maar er is nog veel steun nodig. SOS Dolfijn hoopt dan ook dat particulieren en bedrijven het centrum een warm hart toedragen en willen bijdragen aan dit unieke project. Mensen met voldoende vrije tijd en enthousiasme kunnen zich alvast aanmelden om na opening van het centrum te komen helpen als dierverzorger, gastheer/dame of educatief vrijwilliger. Tijdens de herfstvakantieperiode van 10-18 oktober is het team van SOS Dolfijn dagelijks op het landgoed te gast met de educatieve tentoonstelling genaamd ‘Het Reizende Walvisziekenhuis’. Het Reizende Walvisziekenhuis is een belevenis voor jong en oud. Ook kan er bij dit veldhospitaal symbolisch een bouwsteen gedoneerd worden en meer informatie worden verkregen rondom de vrijwillige vacatures bij de stichting. Voor kinderen zijn er diverse leuke activiteiten gepland.

Via deze speciale actiepagina is het ook mogelijk om een bouwsteen te doneren middels een eenmalige gift.

FAQ

To answer most of your frequently asked questions, we set up a FAQ page. Here you’ll find most of the information you need.
Click here for the FAQ page.

Measures corona virus

The park stays open as normal. We follow the advice of the government health board and the council. Activities with many people, such as the bird of prey demonstration, hunting simulator sessions and feeding the lemurs are cancelled until further notice.

We ask you to pay contactless as much as possible.

Building macaw enclosure

We’re working hard on a new macaw enclosure. The old enclosure was torn down to make room for an awesome new, big aviary. Currently the big fake tree, for the macaws to climb in, is finished. Work will continue in spring, when a big nesting wall will be built.
At the moment the macaws are kept behind the scenes in the tropical greenhouse, where they will be warm during the cold winter months.

scale model tree

Building a new coati enclosure

We’re working hard on a new enclosure for the coatis. The old cage will be removed and replaced with a nice, big and open enclosure with lots of climbing structures.

Current coati enclosure

Building new coati enclosure